Sectia Mecanica Tehnica din ASTR

1467

          Sectia este formata din 18 membri, cadre didactice din invatamantul universitar, la care se adauga doi membri de onoare, din Institutul de Mecanica Solidelor (IMS) al Academiei Romane.

          Domeniul de stiinte din care facem parte, include probleme teoretice si practice din mecanica rigidelor, mecanica fluidelor (gaze si lichide) supuse miscarilor vibratorii si presiunii dinamice.

          Dat fiind faptul ca majoritatea profesorilor din cadrul sectiei sunt conducatori de doctorat, o mare parte din activitatea noastra consta in conducerea unor doctoranzi din mediul universitar si, in mare masura, specialisti din institutele de cercetari si productie

          Anual, sectia noastra organizeaza zilele academice ale ASTR, constand in prezentarea unor lucrari teoretice sau experimentale in cadrul unor simpozioane de tinuta academica. De exemplu, in anul precedent, un astfel de simpozion s-a organizat la Chisinau, in Republica Moldova, in luna mai.

          La Universitatea Eftimie Murgu din Resita s-a organizat un simpozion (23,24 septembrie), cu participare internationala (Polonia si Portugalia), prezentandu-se rezultate deosebite privind aspecte actuale ale mecanicii teoretice si aplicate. De asemenea, 5 membri ai sectiei noastre au fost referenti in comisiile de doctorat, fiind declarati doctori cei trei doctoranzi care au sustinut tezele in domeniul comportarii elementelor metalice cu defecte in montare sau cu deteriorari ulterioare .

          In anul curent am stabilit organizarea, in cadrul sedintelor sectiei, a unor dezbateri pe probleme actuale ale dezvoltarii stiintifice si experimentale a mecanicii teoretice si aplicate. Ca exemplu, privind preocuparile stiintifice ale membrilor sectiei, in luna februarie 2014, am participat la sustinerea unei teze de doctorat de mare valoare teoretica si practica, condusa de prof.dr.ing. Nicolae Pandrea, vicepresedintele sectiei, intitulata: Contributii la studiul influentei abaterilor tehnologice asupra raspunsului dinamic al transmisiilor policardanice. Aceasta lucrare a suscitat interesul unor cercetatori din Statele Unite.