Ing. Ioan Cosmescu

3348

  • MEMBRU DE ONOARE
  • Ingineria petrolului, minelor și geonomiei
  • 3 noiembrie 1947

Născut în 1947, în satul Beriu de lângă Orăştie. A absolvit Liceul Decebal din Deva.

Toate cunoştinţele, le-a folosit pentru a influenţa decisiv chirurgia cu laser şi electrochirurgia cu radiofrecvenţă. Este deţinătorul a numeroase brevete de invenţie pe teritoriul Statelor Unite ale Americii şi 150 de invenţii în electrochirurgie şi lasere, prima brevetare obţinând-o în anul 1989. Recunoaşterea pentru munca de inventator nu a întârziat să apară, în anul 1996 a primit titlul de Inovatorul anului în domeniul Medical/Biotechnology de către Arizona Innovation Network.

         Dl ing. Ioan Cosmescu s-a stabilit în oraşul Sedona de la poalele stâncilor Marelui Canion din statul Arizona. La scurt timp, s-a angajat ca inginer într-un spital din Sedona. Şi-a continuat studiile la Facultatea de Automatizări şi Electromagnetică din Phoenix-Arizona unde s-a specializat în design de lasere.

        A revoluţionat laserul în chirurgie şi a atras atenţia asupra pericolelor la care este expus personalul medical în momentul inhalării fumului produs în electrochirurgie şi chirurgia cu laser. În timp ce lucra în domeniul asistenţei medicale şi medicale din S.U.A., a văzut că este nevoie de o modalitate mai eficientă de captare şi eliminare a fumului chirurgical în mediile din sala de operaţii. Dl Ioan Cosmescu a venit cu o abordare complet nouă pentru capturarea şi eliminarea fumului chirurgical. Una dintre primele şi cele mai importante invenţii, automatizarea evacuării fumului, a fost brevetată în S.U.A. în 1990. Astăzi, proiectul revoluţionar de captare şi evacuare a fumului al lui Cosmescu a devenit standard industrial folosit în întreaga lume.

Prin resurse financiare proprii, a dotat o serie de laboratoare didactice și de cercetare cu aparatură și echipamente performante la Colegiul Național Decebal –Deva.

         Aparatura medicală inventată și brevetată de către dl ing. Ioan Cosmescu se comercializează în întreaga lume. Laserii se folosessc și în alte domenii: prelucrarea materialelor metalice și nemetalice, în tehnologiile aditive de fabricație, pentru operații de dirijare în lucrări de foraj, minerit, în prospecțiuni geologice și în alte aplicații.