Popescu Mihai Octavian

Mihai Octavian Popescu

Prof.univ.dr.ing.dipl.

Membru de onoare al secției Electrotehnică Energetică

MEMBRU DE ONOARE

Electrotehnică Energetică

10 noiembrie 1947

Image module

Biografie

Este profesor în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Facultatea de Inginerie Electrică, la Departamentul de Aparate Electrice şi Convertoare.

În anul 1992 a fost ales prodecan al Facultăţii de Electrotehnică iar între anii 1996 şi 2004 a fost decanul facultăţii.

În urma alegerilor din anul 2004, a fost desemnat prorector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, funcţie pe care a îndeplinit-o până în anul 2011.

A urmat mai multe stagii de pregătire la Toulouse Franţa, INP Grenoble Franţa, NTU Athena şi TEI Kozani Grecia.

A desfăşurat o bogată şi pasionată activitate didactică asigurând pregătirea de specialitatea a multor generaţii de specialişti în domeniul Echipamentelor Electrice.

A contribuit la îmbogăţirea materialelor de studiu prin elaborarea a peste 25 manuale, un mare număr de ghiduri practice de laborator şi a contribuit la dezvoltarea de noi laboratoare în cadrul facultăţii.

Are o prezenţă activă în cercetarea ştiinţifică aplicativă fiind autorul a peste 70 de contracte de cercetare cu industria.

De asemenea, are o bogată prezenţă în viaţa ştiinţifică în domeniu, fiind autor a peste 100 lucrări publicate în reviste ştiinţifice de specialitate şi în materialele unor conferinţe internaţionale de mare prestigiu, la care a fost şi moderator.

Are contribuţii importante la 5 contracte de cercetare internaţionale.

Este membru a celor mai importante societăţi ştiinţifice interne şi internaţionale: IEEE, ACER-România, AVER, President EMC Chapter Romania.

Activitatea intensă desfăşurată pe plan didactic, ampla activitatea ştiinţifică cu recunoaştere internă şi internaţională, precum şi calităţile manageriale au determinat ca domnul profesor Mihai Octavia POPESCU să fie cooptat într-un mare număr de comisii pentru dezvoltarea şi controlul activităţilor didactice şi ştiinţifice.

A fost membru al Comisiei pentru Reforma Educaţiei (2007-2009), membru ARACIS (2006-2011), membru al Comisiei Naţionale pentru Finanţarea Învățământului Superior (1999-2011), membru al Comisiei Naţionale de Acreditare (2005-2010), membru a AMCSIT (2006-2010) etc.

Este membru al colegiului de redacţie al revistei Electrotehnică, Electronică şi Automatică, membru al Colegiului de redacţie al Buletinului UPB, al revistei ACTA ELECTROTEHNICA – Cluj Napoca precum şi a Anuarului Universităţii din Galaţi.

Domenii de activitate tehnică şi ştiinţifică: regimul dinamic şi caracterizarea arcului electric de comutaţie, utilizarea metodelor statistice în tehnică, convertoare statice, compatibilitate electromagnetică, surse regenerabile şi echipamente specifice.

Schwab Adolf Josef

Adolf Josef Schwab

Prof.univ.em.dr.ing. DHC

Membru de onoare al secției Electrotehnică Energetică

MEMBRU DE ONOARE

Electrotehnică Energetică

01 ianuarie 1937

Image module

Biografie

Domnul Prof. Dr.-Ing., Dr.-Ing. h.c. mult. Adolf Josef Schwab s-a născut în Mannheim, Germania, în anul 1937 şi a absolvit facultatea de Inginerie Electrică din Karlsruhe în anul 1961.

A devenit doctor în ştiinte, la aceeaşi Universitatea în anul 1963.

În anii 1970…1971 a urmat specializarea postdoctorat la MIT.

În anul 1972 a devenit profesor asociat la Universitatea din Karlsruhe.

În anul 1980 a fost numit profesor titular la aceeaşi Universitate.

Între anii 1989 şi 1993 a fost director al Centrului de Cercetare al firmei ABB Germania.

În acelaşi timp a fost directorul Institutului de Sisteme Electroenergetice şi Tehnologii de Înaltă Tensiune a Universităţii din Karlsruhe.

În prezent este profesor emerit la Institutul Tehnologic din Karlsruhe.

De asemenea, este preşedintele Grupului de Consultanţă prof. Schwab.

Are peste 200 lucrări ştiinţifice şi 5 cărţi privind „Tehnici de Măsurarea în Înaltă Tensiune”, „Compatibilitate Electromagnetică”, Concepte privind Teoria Câmpului”, „Managementul Cunoaşterii pentru Ingineri” şi „Sisteme Electroenergetice” care au fost publicate în Editura Springer în mai multe ediţii în Germania.

Todos Petru

Petru Todos

Prof.univ.dr.ing.

Membru de onoare al secției Electrotehnică Energetică

MEMBRU DE ONOARE

Electrotehnică Energetică

10 august 1942

Image module

Biografie

n. 10 august 1942 în comuna Andruşul de Sus, judeţul Cahul, Basarabia;

După studiile primare şi liceul, a urmat cursurile la Universitatea de Stat din Moldova,, Institutul Politehnic din Chişinău (1959-1964), specialitatea electromecanică (maşini şi aparate electrice);

A efectuat doctoratul cu frecvenţa la zi la Universitatea de Energetică din Moscova (1968-1971);

Stagiatura ştiinţifică la: Şcoala Superioară de Ingineri din Moscova 81976); la Universităţile din Brno, Bratislava şi Praga ( Cehoslovacia) (1979); Universitatea de Energetică din Moscova (1982); didactică şi ştiinţifică la Şcoala Superioară de telecomunicaţii din Lille-Franţa şi Universitatea Hertfordshire, Marea Britanie (1997); şi la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate (INSA ) din Lion şi Facultatea Politehnică din Mons, Belgia.

Activitatea profesională a început-o ca inginer la uzina constructoare de maşini electrice din Riga (1964-1965).

Activitatea didactică: Universitatea Tehnică a Moldovei, asistent (1966-11968); cercetător ştiinţific la Universitatea de Energetică din Moscova, catedra de maşini electrice; asistent, lector, conferenţiar la Univ. tehnică a Moldovei ( UTM) ( 1972-1987); confereţiar la catedra de electromecanică (1988 – 1997) şi din 1993, profesor la catedra electromecanică (1995 – până în prezent); prim prorector la Univ. Tehnică a Moldovei.

Activitatea ştiinţifică s-a axat pe maşini electrice speciale de curent continuu şi alternativ de tip submersibil; sisteme de acţionări electrice; surse regenerabile de energie.

A publicat în reviste de specialitate 68 de lucrări; 10 monografii şi manuale; 5 invenţii; 14 lucrări metodologice.

Prof. univ. petru Ion Todos a susţinut o strânsă legătură cu specialiştii şi cadrele didactice din România, fiind un reprezentant al spiritului românesc la universitatea Tehnică a Moldovei.

Simion Alecsandru

Alecsandru Simion

Prof.univ.dr.ing.

Membru de onoare al secției Electrotehnică Energetică

MEMBRU DE ONOARE

Electrotehnică Energetică

03 august 1946

Image module

Biografie

Domnul profesor Alecsandru Simion s-a născut în ziua de 3.08.1946 în comuna Lipova, judeţul Bacău.

Are naţionalitate română.

Este profesor la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi la facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată având activităţi didactice la disciplinele de Electrotehnică, Maşini Electrice, Sisteme de conversie Electromecanică.

Este deosebit de activ în domeniul cercetării ştiinţifice şi este recunoscut ca un autor de cărţi de mare profunzime ştiinţifică utile atât studenţilor, doctoranzilor şi specialiştilor în domeniu.

Este conducător de doctorat în domeniul Inginerie Electrică având peste 25 doctori ingineri atestaţi.

A fost mulţi ani decanul facultăţii de Electrotehnică şi este director al Centrului de cercetare de maşini electrice în sisteme inteligente şi automatizări, clasificat în categoria B la competiţia din cadrul CNCSIS. Şi-a desăvârşit pregătirea ştiinţifică la Universitatea din Leewardeen Olanda şi la Universitatea din Dublin – Irlanda.

A participat la activităţi de cercetare şi documentare la Universităţi din Germania şi Franţa.

Are o bogată experienţă în conducerea unor programe europene TEMPUS-Phare.

Este o prezenţă activă şi recunoscută la cele mai importante manifestări ştiinţifice din domeniu, fiind şi charmain sau membru în Comitetele ştiinţifice ale acestor manifestări.

Are peste 350 aricole şi cărţi publicate, peste 20 propuneri de invenţii şi a participat activ la peste 62 contracte de cercetare ştiinţifică.

De remarcat tratatul de Maşini Electrice în patru volume, realizat de pe o poziţie marcat originală, al doilea ca amploare din România după cel al acad. I.S. Gheorghiu şi prof.dr. ing. Alexandru Fransua.

Pentru lucrări în domeniul maşinilor electrice, a primit premiul C.I. Budeanu al Academiei Române.

Este doctor honoris causa al Universităţii din Suceava.

Ca bun cunoscător al limbilor franceză şi engleză are ample competenţe de comunicare.

Lupan Oleg

Oleg Lupan

Prof.univ.dr.hab.

Membru de onoare al secției Electrotehnică Energetică

MEMBRU DE ONOARE

Electrotehnică Energetică

21 mai 1971

Image module

Biografie

Domnul prof. dr. hab. Oleg LUPAN este profesor la Universitatea Tehnică a Moldovei, departamentul Microelectronică şi Inginerie Biomedicală, având ca domeniu de activitate utilizarea nanotehnologiilor în inginerie, nanosenzori, energetică.

Este o personalitate ştiinţifică cunoscută pe plan mondial atât prin numărul de peste 1000 citări pe plan internaţional pe baza lucrărilor cotate ISI şi SCOPUS (peste150), prin prezenţa activă în reviste de mare prestigiu din domeniu şi prin participare cu lucrări de substanţă la cele mai importante manifestări ştiinţifice de specialitate.

Este unul dintre cercetătorii din clasa TOP 1% mondial Highly Cited selectați în baza realizărilor și performanțelor excepționale în 21 de domenii. Asigură, ca manager coordonarea unei importante echipe de cercetători din cadrul UTM, având strânse legături ştiinţifice de colaborare cu universități și importante centre academice din Germania (Universitatea CAU), Franța (CNRS, Universitatea PSL, Paris), SUA (Universitatea din Florida Centrală UCF), Anglia (University College London, Cardiff University), Portugalia (Institute for Nanostructures, Nanomodelling and Nanofabrication), Rusia (Academia de Științe), România (Academia de Științe) și altele.

Ca apreciere a rezultatelor activităţii ştiinţifice depuse a fost invitat şi a predat ca profesor invitat la University of Applied Sciences în Germania, University of Central Florida Orlando SUA, University of Kiel (Germania), PSL Université Franţa.

Este editor la 6 reviste ştiinţifice de specialitate şi recenzent la peste 30 reviste ştiinţifice internaţionale. Este deosebit de apreciat ca membru al corpului didactic, pentru pregătirea orelor de curs şi de activităţi practice. Conduce cu deosebită competenţă lucrările absolvenţilor atât la programele de licenţă cât şi la programele de doctorat.

Pentru contribuție la dezvoltarea nanosenzorilor și promovarea științei naționale peste hotare, prof. dr. hab. Oleg Lupan, a fost câştigător al Premiului Naţional, ediţia 2018.

Pentru realizările sale deosebite pe plan internaţional ca om de ştiinţă şi pentru aprecierea de care se bucură în cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei a fost ales ca membru de onoare a Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.

Bușe Petru Sorin

Petru Sorin Bușe

Inginer

Membru asociat al secției Electrotehnică Energetică

MEMBRU ASOCIAT

Electrotehnică Energetică

30 noiembrie 1950

Image module

Biografie

Domnul Petru Sorin Buşe a absolvit Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea TCM, în anul 1985, unde a fost iniţiat în problemele tehnologice ale industriei de automobile.

Încă de la primul loc de muncă, Firma ELECTRONICA (1990), a fost implicat în partea electrică a automobilului, dezvoltând componente electrice pentru producătorii Citroen şi Dacia-Renault.

Au urmat mai multe stagii de pregătire tehnică, în acelaşi domeniu la Toyota Motor Corporation Nagoya, Toyota Institute, Toyota Motor Manufacturing of North America, Universities of Toronto & Waterloo.

A lucrat ulterior la Les Industries Formtech Inc. Quebec (1991-1992), SKD Company Milton, Ontario (1992-1995), Matcor Automotive Inc, Canada (1995-1996), Toyota Motor Manufactoring of Canada (1996-2008), Renault Technologies Romania (2008-în prezent), din anul 2009 fiind pe poziţia de Director General.

În multiplele poziţii tehnice şi manageriale deţinute, dl. Petru Sorin BUŞE a depus eforturi pentru modernizarea soluţiilor tehnice din domeniul automobilului, reducerea consumurilor energetice, implementarea managementului energetic al automobilului prin soluţii electronice, inclusiv sisteme HiL.

Dintre actualele preocupări sunt cele legate de automobilul electric, pentru care Firma Renault a arătat un dosebit interes.

Având în vedere amploarea industriei automobilului în economia românească, noile direcţii de cercetare iniţiate de Firma Renault în România unde a făcut o semnificativă investiţie în domeniul cercetării, oportunităţile deschise astfel industriei şi cercetării aplicative din ţara noastră şi rolul deosebit al d-lui Petru Sorin BUŞE în această evoluţie, vă propun primirea domniei sale ca membru asociat al ASTR. Domnul Petru Sorin BUŞE este deosebit de apropiat de şcoală şi participă cu entuziasm la toate activităţile la care poate să-şi aducă contribuţia. Poate fi un sprijin real în cadrul activităţilor ASTR.

Tudor Emil

Emil Tudor

Dr.ing. CS III

Membru corespondent al secției Electrotehnică Energetică

MEMBRU CORESPONDENT

Electrotehnică Energetică

29 iunie 1969

Image module

Biografie

Emil S. TUDOR s-a născut la Buzău, România în 1969.

A primit diploma de inginerie și doctoratul în inginerie electrică de la Universitatea „Politehnica” din București (UPB), București, România, în 1993, respectiv, în 2006.

Sarcinile sale de cercetare inițiale au fost realizate în cadrul companiei cu profil de de cercetare și dezvoltare ICPE SAERP S.A. București, unde a evoluat de la inginer la cercetător senior, cu rezultate în dezvoltarea și producerea echipamentului de tracțiune pentru vehicule electrice (30 de prototipuri de troleibuze și tramvaie). Aceastea includ, dar fără a se limita la variatoare de curent continuu, invertoare și convertoare auxiliare.

Principalul său rezultat de cercetare a fost proiectarea unei unități de control electronic pentru vehicule precum tramvaiul, troleibuzul și autobuzul electric.

Din mai 2017 a fost promovat în funcția de director general al ICPE SAERP S.A.

Începând cu luna iunie 2018 este șef al Laboratorului de Mașini și Acționări Electrice din cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (INCDIE ICPE-CA) București.

A publicat peste 60 de lucrări științifice, o carte și 13 brevete privind echipamentele de tracțiune pentru vehicule electrice.

Interesele sale de cercetare includ tehnici de control pentru vehicule electrice, dimensionarea bateriilor de tracțiune pentru vehicule, încărcătoare de baterii, supercapacitoare, variatoare de curent continuu și invertoare de curent alternativ, optimizarea proiectării, diagnosticarea și analiza defectelor pentru acționările electrice.

Mentor și formator pentru numeroși specialiști în inginerie electrică, prin consilierea acestora la realizarea lucrărilor practice, de licență și de master.

Dr. Tudor este membru al European Power Electronics and Drives Assoc. (EPE), al IEEE și al Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR).

Tutelea Lucian Nicolae

Lucian Nicolae Tutelea

Prof.univ.dr.ing.

Membru corespondent al secției Electrotehnică Energetică

MEMBRU CORESPONDENT

Electrotehnică Energetică

26 septembrie 1964

Image module

Biografie

Născut: 26 septembrie 1964, Valea-lungă, județul Alba
Studii: Institutul Politehnic Traian Vuia Timișoara, Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică, 1989;

Teza de doctorat: Controlul Poligonal al fluxului statoric în acționările electrice de curent alternativ la Universitatea Politehnica Timișoara, 1997.

Poziția actuală: Profesor la departamentul de Inginerie Electrică, Facultatea de Inginerie Electrică și Electroenergetică, Universitatea Politehnica Timișoara, abilitat conducere doctorat în domeniul Inginerie electrică; Cercetător CS1 Academia Română – Filiala Timișoara.

Activitate didactică – cursuri predate: Mașini electrice, Proiectarea optimală şi analiza cu element finit a mașinilor electrice, Sisteme dedicate pentru automobile, Sisteme de reglaj avansate in electronica de putere, Tehnici de programare in C, Sisteme cu microprocesoare, Aplicați în C++ .

Activitate de cercetare:

Proiectarea mașinilor electrice (inducție mono și trifazată, sincronă cu excitație, sincronă cu magneți permanenți de suprafață sau interiori, cu înfășurare distribuită sau concentrată, cu flux axial sau radial, sincrona cu reluctanță variabilă cu sau fără magneți permanenți, mașini electrice cu mișcare liniară);

Analiza cu ajutorul elementului finit (OPERA – Vector Field Cobhan, Flux – Cedrat, FEMM, Ansys);

Elaborare de modele analitice pentru mașinile electrice utilizând metoda circuitelor magnetice; proiectare optimală (Hooke Jeeves, genetic algoritm, particle swarm algoritm), elaborarea de modele dinamice pentru analiza regimurilor tranzitorii; elaborarea unor strategii de control a mașinilor electrice.

Publicații: două cărți in CRC Press, 5 cărți cu ISBN la edituri din tară, 5 culegeri de probleme/ îndrumătoare de lucrări practice, 161 articole publicate dintre care 18 în reviste internaționale indexate ISI cu factor de impact, 79 în volumele unor conferințe internaționale indexate ISI, 44 în BDI altele decât ISI (IEEE Xplore, Scopus, INSPEC, Google Scholar), 3 brevete de invenție indexate ISI (unul Național și două în străinătate).

Alexander Emanuel

Emanuel Alexander

Prof.univ.dr.ing.

Membru trecut în eternitate al secției Electrotehnică Energetică

MEMBRU TRECUT ÎN ETERNITATE

Electrotehnică Energetică

08 martie 1937

Image module

Biografie

Profesorul Alexander E. Emanuel s-a născut la 8 martie 1937 la Bucureşti.

A urmat cursurile facultăţii de Energetică din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti între anii 1954 şi 1958.

Şi-a continuat studiile de inginerie la TECHNION Israel, unde a obţinut diploma de inginer în anul 1963 şi diploma de master în anul 1965.

În anul 1969 a devenit doctor în ştiinţe.

Începând din anul 1969 îşi începe activitatea la Westborough, MA, ca senior inginer R&D în domeniul tehnicii tensiunilor înalte, având sarcini privind proiectarea şi încercarea echipamentelor de înaltă tensiune.

A participat la dezvoltarea echipamentelor de foarte înaltă tensiune cu SF6.

Din anul 1974 este angajat la Worcester Polytechnic Institute, USA, unde a predat cursuri de Electronică de Putere, Conversia Energiei, Sisteme Electrice, Calitatea Energiei Electrice.

Domnul Profesor Emanuel este cadru didactic din 1974 în funcţia de Şef lucrări până în anul 1978, când a devenit Conferenţiar universitar.

Din 1982 este Profesor universitar la aceeaşi instituţie.

Domnul Profesor Emanuel a primit numeroase distincţii pentru activitatea desfăşurată, printre care Premiul George Ira Alden pentru contribuţia exceptională la pregătirea studenţilor şi Premiul Weston Halden pentru contribuţii la dezvoltarea Ingineriei Electrice şi a Calculatoarelor.

Este autor şi co-autor a peste 200 de publicaţii de înalt nivel ştiinţific în reviste de prestigiu internaţional,

Deţine 8 premii IEEE pentru lucrările ştiinţifice elaborate şi este Life Fellow IEEE din 2005.

De asemenea, este Preşedintele grupurilor de lucru IEEE care se ocupă cu elaborarea de standarde şi norme privind calitatea energiei electrice.

Domnul Profesor este fondatorul Conferinţei Internaţionale de Armonice şi Calitatea Energiei Electrice, iniţiată în 1984, iar cea de-a 16-a ediţie a fost organizată la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti în 2014.

Activitatea didactică şi de cercetare cuprinde următoarele domenii:

• Calitatea energiei electrice;

• Electronică de putere;

• Sisteme electrice;

• Conversia energiei electrice;

• Perturbaţii electromagnetice conduse şi radiate;

• Utilizarea informaticii în domeniul electroenergetic.

Domnul Profesor Emanuel a contribuit la rezolvarea unor importante probleme tehnice din industria energetică, fiind director sau responsabil a peste 30 de contracte deosebit de apreciate pentru rezultatele obţinute.

De asemenea, este una dintre personalităţile ştiinţifice care acordă consultanţă tehnică pentru marii utilizatori de energie electrică şi pentru operatorii de reţea.

Este deosebit de apreciat de specialiştii din domeniu din România şi a are o contribuţie importantă la elaborarea de standarde internaţionale privind calitatea energiei electrice.

Este invitat în România, la Universitatea Politehnica din Bucureşti pentru a împărtăşi specialiştilor, doctoranzilor, masteranzilor şi studenţilor din experienţa domniei sale în domeniu.

Are o colaborare excelentă cu cadrele didactice din catedra de Electroenergetică a facultăţii de Energetică din UPB.

Draganov Boris

Boris Draganov

Prof.univ.dr.ing.hab.

Membru trecut în eternitate al secției Electrotehnică Energetică

MEMBRU TRECUT ÎN ETERNITATE

Electrotehnică Energetică

06 iulie 1920

Image module

Biografie

Profesorul doctor habilitat Boris Draganov s-a născut la 6 iulie 1920 în comuna Tatar-Copceac (Basarabia).

A absolvit liceul „Ştefan cel Mare” din oraşul Tighina în anul 1939.

În acelaşi an a reuşit la concursul de admitere de la Şcoala Politehnică din Timişoara (al optulea din 150 candidaţi reuşiţi).

În vara anului 1940 sesiunea de examene se suspendă, ca urmare a unui ordin al Ministerului Educaţiei, iar studenţii sunt trimişi acasă.

Studentul Boris Draganov, împreună cu fratele său geamăn, actualul acad. Gleb Drăgan, şi el student la Şcoala Politehnică din Timişoara, se întorc în Basarabia. La 28 iunie 1940, Basarabia şi Bucovina de Nord sunt cedate U.R.S.S., fără ştirea şi fără voia populaţiei majoritare româneşti. Multe familii, între care şi familia lui Boris, sunt deportate în Siberia.

Boris continuă studiile la Odessa.

În 1941, când Germania a atacat U.R.S.S., Boris Draganov se găseşte la Samarkand, unde urmează cursuri de inginerie navală, pe care le termină la Odessa, în 1945, ca şef de promoţie, cu menţiunea „excelent”.